E Vitamini

--Antioksidan ( Oksijen ile bozulmayı önleyen) özelliği olması, hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.

--Temel görevi antioksidan etkisidir. Doymamış yağ asitlerini oksitlenmeye karşı korur.

--Hücrelerin genel sağlığını korur.

--Vücutta normal dışı hücre üremesini durdurarak tümör oluşumunu engeller.

--Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatması sebebiyle on yılda oldukça popüler olan bir vitamindir.

--Kalp ve damar sağlığı için gereklidir.

--Deri sağlığı için önemlidir.

--Üreme hormonlarının yapısına katılır.

--Büyüme ve gelişmede etkilidir.

--E vitamini çeşitli gıda gruplarında yaygın olarak bulunur. Bunlar tohum, tohum yağları, bitkisel yağlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve çeşitli hayvansal gıdalardır. Sert kabuklu meyveler (fındık, ceviz) tahıl ve kuru baklagiller, bitkisel yağlar E vitamininden zengindir.

--İnsanlarda eksikliğinde kısırlık, refleks kaybı, göz kaslarının felci gibi nörolojik belirtiler görülür. Hayvanlarda da çeşitli organ bozuklukları şeklinde yetersizlik belirtileri görülür.

KAYNAK:

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf

https://bilheal.bilkent.edu.tr/aykonu/AY2002/April2002/vitaturk.htm