K Vitamini
--Adını koagülasyon(pıhtılaşma) kelimesinin baş harfinden almıştır. Bu bitaminin K1, K2 ve K3 formları bulunur.Yeşil bitkilerden ayrıştırılanına K1 vitamini,balıktan elde edilene K2 vitamini, K vitamini etkinliğini gösteren yağda çözünen diğer vitaminde K3 vitamini adı verilmiştir.K3 vitamini sentetik(yapay) olarak da elde edilebilmektedir. Yapay olarak elde edilen K vitaminin suda eriyen çeşitleride vardır
--K vitamini vücutta kanın pıhtılaşması için gereklidir.
--Bu vitamin kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombin sentezine yardım eder.
--Karaciğerde K vitaminin yardımıyla protrombin sentezlendikten sonra kalsiyum iyonların etkisiyle trombin oluşur.Trombin yardımıyla fibrinojen denen protein pıhtı şeklindeki fibrine dönüşür.
--K vitamini bitkisel ve hayvansal bitkilerde yaygındır.En iyi kaynakları yeşil yapraklı sebzeler ve karaciğerdir.Yeşil çay,karnabahar,marul,lahana,ıspanak ve sığır karaciğeri en iyi kaynaklarındandır.
--K vitamini yetersizliğine insanlarda pek rastlanmaz. Ancak ameliyat,doğum, yaralanmalar gibi aşırılı kanamalı durumlarda ve florasını değiştiren antibiyotik türü ilaçların fazla kullanılması sonucunda yetersizlik belirtileri görülebilir.Bu belirtilerin en önemli özelliği kanayan bir dokudan kan kaybının önlenmesi için pıhtılaşmanın oluşmaması ve kanamanın durdurulamamasıdır.Böyle durumlarda doktor kontrolünde vitamin takviyesi yapılmalıdır.Ayrıca yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği sonucu kanamalar olabilir.Bu durumu önlemek için doğumdan önce anneye,doğumdan sonra bebeğe K vitamini doktor kontrolünde enjekte edilmelidir.
--Normal beslenmede fazlalık görülmez.Ancak ilaç olarak çok alınırsa,aşırı pıhtılaşma sonucunda damarlarda tıkanmalar görülür.
KAYNAK: