Minerallerin Yapısı

--Minerallerin kimyasal yapısına asit-baz ilişkisi ile birlikte bakıldığında daha kolay anlaşılır.Asit ve bazlar gıdaların işlevsel özelliklerini etkiler.Gıdanın pH’sını düşürmek ve yükseltmek gibi işlevleriyle büyük önem taşırlar.

--Mineraller şeker, nişasta gibi saflaştırılmış yiyeceklerde bulunmaz. İnsan vücudunun yaklaşık %4’ünü,kemik ve diş gibi sert dokuların yapıları oluşturur. Vücut çalışmasında bu öğelerin her biri ayrı ayrı görev yaptığı gibi birbirleri ile ilişkili görevleri de vardır.

--Mineraller çeşitli hayvansal ve bitkisel dokularda değişik oranlarda bulunur.Besinin mineral içeriği yetiştirildiği toprağa,bakımına,beslenmesine,işleme durumuna göre değişiklik gösterir.

KAYNAK:

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf