Sodyum ve Potasyum
--Sodyum ve potasyum vücut sıvılarının osmatik basıncı ve asit-baz dengesi için önemlidir. Bu minerallerin tuzları suda kolay erir. Hücre içi sıvısında potasyum, hücre dışı sıvısında ise sodyum daha çok bulunur. Vücut sıvılarında normal yoğunluğun değişmesi çeşitli bozukluklara yol açar.
--Kan basıncını düzenlemede rol oynar.
--Hücre uyarılmasında ve sinir uyarılarının iletiminde görevleri vardır.
--Sodyum kasların gevşemesine, potasyum ise kasılmasına yardım eder.
--Vücut sıvılarının nötrlük düzeninin korunmasını sağlar.
--Sodyum yemek tuzunda çok bulunduğundan zeytin, turşu, peynir gibi tuzlu ve salamura besinlerde, kabartma tozunda, dereotunda, karbonatlı içeceklerde fazladır.
--Potasyum ise kahve, balık, tavuk, ıspanak gibi yapraklı sebzelerde ve kuru baklagillerde bulunur.
--Fazla alınan sodyum vücutta su tutulmasına ve ödeme, tansiyon yükselmesine neden olur. Potasyum fazla alındığında ise kalp sorunları görülebilir.
KAYNAK: