Magnezyum

--Bitkilere yeşil renk veren klorofilin yapısında yer aldığında bitki dünyasının demiri sayılır. Büyük kısmı kemik ve dişlerde, kalanı kan, doku ve diğer vücut sıvılarında bulunur. Vücutta çok az bulunmasına karşın yüzlerce enzim olayına katılmaktadır. Gıdalarla alınan magnezyumun yarısı emilir. Emilimi etkileyen faktörler kalsiyumdaki gibidir.

--Kemiklerin ve kasların yapısına katılır.

--Kalpteki damarların esnekliğini artırarak kalp krizlerini önler.

--Bağışıklık sistemini güçlendirir.

--Bitkilerde klorofilin yapısına katılır.

--Magnezyum açısından en zengin içecekler kahve, çay ve kakaodur. En çok magnezyum içeren gıdalar ise yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, tahıllar ve sert sulardır.

--Fazla alındıklarında depresyon, bitkinlik, uykusuzluk, kaslarda gevşeklik gibi sorunlara yol açar.

KAYNAK:

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf