Kalsiyum
--Besinlerle alınan kalsiyumun tamamı emilemez. Emilim miktarının artması için D vitamini, fosfor, laktoz, C vitamini ve yeterince yağ alınması gerekir. Sindirim sistemi bozuklukları, stres, hareketsizlik, fazla yağ ve protein alımı, fitik asit(tahıllarda), okzalik asit(sebzelerde)gibi maddelerin çok alınmasına neden olan fazla posalı beslenme şekli emilimi azaltan etmenlerdir.
--İnsan vücudunda en çok bulunan mineraldir.
--Yetişkin bir insanın vücudunda 1000-1500 gram kadar kalsiyum bulunur. Bu miktarın %99’u kemik ve dişlerde, geri kalanı ise kanda ve yumuşak dokulardadır.
--Kemik ve dişlerin en önemli yapı maddesidir.
--Kanın pıhtılaşması için gereklidir.
--Kalp kaslarının normal kasılma ve dinlenmesini sağlar.
--Tansiyon düzenleyici görevi vardır.
--Sinirsel uyarılarda rol alır.
--Çizgili kasların kasılıp-gevşemesi için gereklidir.
--Sindirim ve metabolizmada görevli enzimlerin aktif hale gelmesinde yardımcıdır.
--Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Ayrıca pekmez, susam, fındık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerde iyi kaynaklarıdır.
--Kalsiyum yetersizliğinde; kemik ve dişlerde sorunlar, çocuklarda raşitizm, erişkinlerde osteoporoz, yaşlılarda osteomalasya, kaslarda sürekli titremeler, bacaklarda kramplar, saç ve tırnaklarda kırılmalar görülür.Fazla alındığında ise doku kireçlenmeleri, damar sertliği ve böbrek taşı oluşumu kolaylaşır, çocuklarda uzun kemiklerde normal dışı kemikleşmeler görülür.
KAYNAK: