Fosfor

--Emilimi kalsiyuma göre daha fazladır. Ancak demir, alüminyum, magnezyum ve bazı antiasitler emilimini azaltır.

--Yumuşak dokularda fosfat iyonu (lipit, protein, karbonhidrat ve nükleik asit) şeklinde bulunur. Hayvansal kaynaklı fosfor,bitkisel kaynaklılara göre daha yararlıdır.

--Kalsiyumla birlikte kemik ve dişlerin yapı maddesidir.

--Hücre çoğalması, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır.

--Vücudun asit-baz dengesini korur.

--ATP,DNA,RNAS gibi çok önemli olan organik bileşiklerin yapısına katılır.

--Kanın pH değerinin ayarlanmasında rol oynar.

--Deniz ürünlerinde, yumurtada, kuru baklagillerde, yağlı tohumlarda bulunur.

--Fazla alındığında kan kalsiyum düzeninde azalma, kemik erimesi ve kemik kaybı, yüksek tansiyon görülür.

KAYNAK:
 

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf

https://www.rottder.org.tr/beslenme/vitamin-ve-mineraller/