Fosfor
--Emilimi kalsiyuma göre daha fazladır. Ancak demir, alüminyum, magnezyum ve bazı antiasitler emilimini azaltır.
--Yumuşak dokularda fosfat iyonu (lipit, protein, karbonhidrat ve nükleik asit) şeklinde bulunur. Hayvansal kaynaklı fosfor,bitkisel kaynaklılara göre daha yararlıdır.
--Kalsiyumla birlikte kemik ve dişlerin yapı maddesidir.
--Hücre çoğalması, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır.
--Vücudun asit-baz dengesini korur.
--ATP,DNA,RNAS gibi çok önemli olan organik bileşiklerin yapısına katılır.
--Kanın pH değerinin ayarlanmasında rol oynar.
--Deniz ürünlerinde, yumurtada, kuru baklagillerde, yağlı tohumlarda bulunur.
--Fazla alındığında kan kalsiyum düzeninde azalma, kemik erimesi ve kemik kaybı, yüksek tansiyon görülür.