A Vitamini
--Besinlerle alınan provitamin-A ( A vitaminin ön maddesi) karaciğerde A vitaminine dönüştürülür.
--Vücut direncini arttırır.
--Büyüme ve gelişmede görev yapar.
--Gözün değişik ışık durumlarında görmesini sağlayan pigmentlerin yapısında yer alır.
--Dışarıdan gelen zararlı maddeleri bağlayıp, antioksidan özelliği ile vücudumuzu olası tahribatlardan korur.
--A vitamini hayvansal gıdalardan en çok balık, karaciğer, karaciğer yağı, tereyağı, yumurta sarısı ve yağlı sütte bulunur. Bitkisel kaynaklarda ise A vitaminin ön maddesi karotenler bulunur. En iyi karoten kaynakları yeşil yapraklı sebzeler ile sarı-turuncu sebzeler ve meyvelerdir. Maydanoz, ıspanak, marul, havuç, balkabağı, kereviz, patates, portakal, erik, domates, kayısı, şeftali, muz yüksek oranda karoten içerir.
-- A vitamini yetersizliğinde gece körlüğü görülür,kornea kalıcı olarak zarar görebilir, epitel dokunun zarar görmesi ile deri kuru ve pütürlü bir yapıya dönüşür, enfeksiyonlara karşı direnç azalır, büyüme yavaşlar, kanser riski artar, üreme organlarının çalışmasında da aksaklıklar meydana gelir.
--Bu vitamin uzun süre yüksek dozda alınması durumunda vücutta toksik etki ortaya çıkar.Baş ağrısı,baş dönmesi,kusma şeklinde zehirlenme belirtileri görülür.Kemiklerde anormal gelişmeler.büyümenin durması,düşük yapma ve doğum arızaları,çift görme,dudaklarda kuruma ve kanamalar,iştahsızlık,saçlarda kalınlaşma ve dökülme.deride kuruma,karaciğer ve dalak büyümesi gibi belirtileri vardır.
--Havuç,portakal,mandalina gibi gıdalar çok tüketildiğinde fazla alınan karoten A vitaminine dönüşemediğinden deri portakal rengine boyanır.Bu zararsız bir durumdur.Alım normale döndüğünde biriken karoten vücuttan atılır.
KAYNAK: