B5 Vitamini

--Pantotenik asit ,karbonhidrat, lipit ve aminoasit metabolizmasında asetil gruplarının taşınmasında rolü olan B grubu vitaminidir. Vitaminin metabolizmada etkin şekline koenzim A(CoA) denir. CoA parçası olarak pantotenik asit, karbonhidrat, yağ ve proteinden enerji elde edilmesinde de çok önemli rol oynar.

--Kolestrol, bazı yağ asitleri ve böbrek üstü bezi hormonlarının bazılarının sentezlenmesinde etkilidir.
Hayvansal dokularda karaciğer, böbrek, yumurta ve işlem görmemiş tahıllarda bulunur.Ayrıca bitkisel kaynaklarda da bulunur.

--B5 vitamini tüm bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunur. Hayvansal dokularda karaciğer, böbrek, yumurta, kurubaklagillerde ve işlem görmemiş tahıllarda bulunur. Süt, sebze ve meyvelerde az miktarda bulunur.

--Doğada besinlerde çok yaygın bulunduğundan yetersizliğine rastlanmaz. Ancak gönüllüler üzerinde yapılan araştırmalarda bulantı, kusma, yorgunluk, el ve ayaklarda yanma, titreme, karıncalanma görülmüştür.

KAYNAK:

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf