Demir

--Büyük bir kısmı alyuvarlarda, geri kalanı karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunur. Alyuvarların kırmızı rengi hemoglobinin yapısında bulunan demir atomlarından ileri gelir. Demir vücutta proteine bağlanarak depolanır.

--Bitkilerde klorofilin sentezi için demire  ihtiyaç vardır.

--Demirin en iyi kaynakları hayvansal besinlerdir. Karaciğer, yürek, böbrek gibi organ etleri ve kırmızı etlerde, yumurta sarısında çok bulunur. Bitkisel besinlerden pekmez, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller demirden zengindir.

--Eksikliğinde anemi(kansızlık) görülür.

KAYNAK:

https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/vitaminlervemineral_maddeler.pdf

https://www.islington.gov.uk/publicrecords/library/Education-and-skills/Information/Guidance/2008-2009/%282008-11-12%29-Vitamins-and-Minerals-Turkish.pdf